Проект “Хексагон”

Проект “Хексагон” е част от Фестивал за изкуство в публично пространство „Западен парк”, 19 – 21.09. 2014, разработен от Сдружение “Щипка”, с цел да се информира широката общественост за проблема с медоносните пчели на територията на България.


hexagon_pic1 copy

В последните години се наблюдава тревожна тенденция за масово измиране на медоносните пчели и цели пчелни семейства в световен мащаб. В процеса на проучванията на световни и местни институции и организации се посочват няколко основни причини за тази тенденция. Проектът “Хексагон” показа тези причини, с цел да информира гостите на фестивала в Западен парк, че битката все още не е загубена и има какво да бъде направено, за да се предотврати по-сериозна екологична и социална катастрофа.

Пчелите имат изключително важно екологично значение. Те са нишката в природата, която ако бъде скъсана, връщане назад няма. Те са:

– най-важните насекоми в хранителната верига на човека;

– отговарят за опрашването на 80 % от всички растения;

– опрашват изчезващите растения повече от останалите;

– биват 20 000, като само 4 от тях медоносни;

– пчелното семейство функционира, като един общ организъм;

– създават продукти с изключителни хранителни, антибиотични качества и с важно културно значение (прополис, мед, восък, пчелен прашец, пчелно млечице).

Те, както всеки друг жив организъм, също имат естествени врагове и болести, характерни за вида, но най-голямата заплаха за тях, с която им е почти невъзможно да се справят сами, като един общ организъм са действията на хората и по-специално употребата на смъртоносни химикали и пестициди при обработването на земеделските култури, ГМО култури, насаждения с монокултури, електромагнитно излъчване.

Проблемът с пчелите е симптом за състоянието на света, в който живеем днес, храната, която ядем, здравето ни, социалната ни позиция.

Проектът се реализира в Западен парк, в дните между 19-ти и 21-ви септември. За да достигнем до повече хора и да получи проблемът заслужена гласност ние разработихме 6 отделни инициативи.

 P_20140921_175116  P_20140921_152119  P_20140921_143800   Поканихме гостите на фестивала да вземат участие в работилници със символичен характер. Правихме свещи от чист пчелен восък, за да демонстрираме качествата на натуралните природни продукти и тяхната употреба в бита ни.

P_20140920_133042P_20140920_140202

 

 

 

 

 

 

 

В работилницата “Спомен от пчелите” всеки можеше да си изработи дървен медальон с пирограф, който да отнесе със себе си за спомен.

P_20140921_150708

Разработихме специална образователна игра за децата, с която им показахме как функционира кошерът като един общ организъм, със стриктен социален ред и от жизнено важно значение.

Обърнахме се към шестима талантливи творци, с молбата да посветят всеки от тях по една картина на тема “пчелите”. С шестте вдъхновяващи платна направихме тридневна изложба на открито. Авторите дариха платната, в името на целите на проекта за благотворителна изложба за събиране на средства, с цел продължаване на кампанията и опазване на пчелите.

P_20140921_143709P_20140921_143657

 

 

 

 

 

 

 

С помощта на професионални  пчелари, направихме инсталация на открито под надслов “Празният кошер”. Инсталацията беше изградена от три празни кошера като всеки един имаше своето предназначение с по пет отделни послания включващи: причините за измирането на пчелите, възможностите за решение на проблема, символични послания от изчезващите пчелни семейства. Това, което би останало след тяхното изчезване е Земя-пустиня.

 

P_20140918_173726

И не на последно място, екипът на “Щипка” и режисьорите Янчо Михайлов и Деян Барарев разработиха кратък информативен документален филм по темата, със заглавие “Пчелно семейство”, който, след като беше излъчен пред публика в галерия Credo Bonum, DADACultural Station и SOHO, София, вече е достъпен и онлайн. Филмът “Пчелно семейство” можете да видите тук.

Проектът “Хексагон” постави и началото на кампанията “На пчелите с любов”. Кампанията продължава целите на проекта и подкрепя петиция за забрана на нерегламентираното пръскане с пестициди в България.

10151415_304438936408907_5057747073077689544_n

Включете в кампанията “На пчелите с любов”, бъдете информирани за проблема, който има важно социално значение, но и най-вече е пряко отнесен към въпроса за нашето лично здраве и бъдеще.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s